Ai cel puțin 18 ani împliniți?

Acest site trebuie savurat cu responsabilitate.

Ghinion!

Nu ai vârsta necesară pentru a continua pe acest site.

Despre Noi

Transilvania

meleaguri de poveste încărcate cu istorie, cu oameni harnici și voioși, persoane deschise și ospitaliere, dealuri cu pomi cu crengile lăsate sub greutatea fructelor.

În zona de deal, în grădinile gospodarilor sunt adevărate păduri de pomi fructiferi, în special pruni. Se spune că: “Înainte de toate au fost prunii în Ardeal“, iar din prunele culese și fermentate se face cea mai bună băutură: pălinca de prune. În Ardealul localității Berindu, tradiția preparării pălincii de prune este mai veche decât putem noi povesti, o rânduiala care se practica din moși, strămoși .

Primăvara vine cu o explozie de culoare albă în satul transilvan, înfloresc pomii, vara și toamna se adună prunele și se pun la fermentat, iar după fermentare, când roua e groasă și norii pălesc, se fierb în cazane de cupru și se obține o băutura tradițional românească de poveste - pălinca de prune - numai bună de pus pe masă la sărbători, iar apoi, limbi dezlegate și fețe vesele ca la noi nu mai găsești. De asemenea, pentru oaspeți avem tot timpul pregătite: o bucată de slănină din porc crescut în gospodărie, o ceapă roșie și o gură de pălincă, iar apoi poveștile încep să curgă.

Povestea spune că în Berindu au fost mai multe pălincării: în Văcărie la Budulău, la Gavrișu’ lui Vasile și în multe alte gospodării și sunt și astăzi, rânduiala preparării pălincii de prune nu s-a oprit nici în perioada precedentă Revoluției.

Ne propunem să ducem mai departe această tradiție si să facem cunoscut gustul unui produs românesc de excepție - pălinca de prune - și nu numai, la cât mai multă lume și cum se spune la noi, după ce veți gusta: ”Să vă fie de bine și de sănătate!”.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă asigura că aveți cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Continuând să navighezi pe site, ești de acord cu utilizarea cookie-urilor. Află mai multe

Am înțeles